Verlies- en levensbegeleiding

Een leven zonder verlies en rouw? Je zou een uitzondering zijn. Iedereen maakt perioden van verlies mee. ‘Verlies’ associëren we meestal met de dood. Maar in ons leven worden we op allerlei manieren en in de meest uiteenlopende situaties geconfronteerd met dát gebeuren dat verlies heet. Denk maar eens aan het kwijtraken van je baan, bijvoorbeeld door reorganisatie, aan verlies van je gezondheid, van idealen, van vertrouwen, integriteit, of van het jouw zo vertrouwde huis. Of de ervaring van een echtscheiding, miskraam of ongewenste kinderloosheid als verlies van je toekomstdroom.

Zoveel mensen, zoveel situaties van verlies maar ook zoveel kracht in ieder mens om mét die ingrijpende verlieservaring(en) weer verder te kunnen leven. Maar verlies heeft wél aandacht en tijd nodig. Want je moet het leven opnieuw ‘uitvinden’, zingeving zoeken, het verlies leren integreren om uiteindelijk zélf verder te kunnen gaan, de toekomst tegemoet.

Omgaan met verlies
Verlies raakt je soms tot in het diepst van je bestaan. Ook ik heb daarin mijn eigen ervaringen maar ook destijds het gemis aan begeleiding. Verlies draag je met je mee maar er kan een moment komen, soms jaren later, dat verlies om verwerking vraagt. Ieder doet dat op zijn of haar eigen wijze. De één trekt zich terug, de ander praat erover met familie en vrienden, want je wilt het delen en daarbij zoek je steun en troost. Wanneer dat niet voldoende of mogelijk is, heb je soms behoefte aan méér, vooral wanneer je voelt dat het ‘ergens’ stagneert. Vaak blijkt dat bepaalde oude gebeurtenissen en ervaringen (unfinished business) niet voldoende zijn afgerond.

Professionele hulp helpt je bij het ontdekken waar de bron van het verlies zit, hoe het tot uitdrukking komt en wat het met je doet. Het is een proces, niet alleen van ontdekken maar vooral van ontwarren van gevoelens en groeien rondom het verlies. Een proces dat jou uiteindelijk weer terugbrengt in jouw eigen kracht, waarvan je misschien dacht dat je die niet meer had: dezelfde mens en toch anders.

Trouwen en partnerschapsregistratie
De dag van trouwen of partnerschapsregistratie van het partnerschap is een feestelijk gebeuren in het leven van twee mensen. Misschien willen jullie op die dag een inzegening van je relatie, waarbij je God vraagt om zijn zegen. Een mooi moment, met dierbare mensen om jullie heen. Vanuit mijn ervaring geef ik in overleg met jullie vorm en invulling aan deze inzegening, volgens jullie wensen, vanuit jullie traditie, of je nu gelovig bent of niet (meer). We doen dat in een tweetal voorbereidende gesprekken.

Werkwijze
De gesprekken vinden plaats in mijn ruime en rustige praktijkruimte in Anloo. Indien gewenst kan een gesprek ook aan huis plaatsvinden.

Verlies-en levensbegeleiding Kosten
Kennismakingsgesprek kosteloos
Individueel gesprek €60 p/u
Reiskostenvergoeding €0,29 p/km
Trouwen en partnerschapsregistratie Kosten
Relatie-inzegening €500
Reiskostenvergoeding €0,29 p/km

Bovengenoemde bedragen zijn inclusief 21% btw.