Uitvaartbegeleiding

‘Het afscheid paste helemaal bij wie hij was……’  Op een waardige en passende manier afscheid nemen van een dierbare… Onder woorden brengen wat de overledene voor jou heeft betekend en zal blijven betekenen is niet altijd even gemakkelijk. Naast mooie zijn er misschien ook pijnlijke en verdrietige herinneringen. Met mijn ervaring als predikant kan ik hulp bieden bij het voorbereiden en het leiden van de uitvaartdienst of afscheidsbijeenkomst. Misschien wil je zelf een eigen bijdrage leveren in de vorm van een gedicht of eigen verhaal. Soms vraagt het laatste deel van het leven om iemand die als geestelijk begeleider met je meegaat. Hoe wil je afscheid nemen, wat zou je nog willen zeggen en tegen wie, hoe zie jij jóuw afscheidsdienst? Vanuit mijn pastorale ervaring kan ik ook in deze fase naar het afscheid toe op professionele wijze nabij zijn.

Wat kan ik voor je betekenen?
BlaasbloemBij een kerkelijke afscheids- of dankdienst vind ik het belangrijk om het levensverhaal van de overledene te verbinden met dat grote Verhaal, het verhaal van God met de mens. In overleg kiezen we teksten, rituelen, symbolen, woorden en muziek om het afscheid persoonlijk en passend te laten zijn. Ook bij een niet-kerkelijk afscheid kun je op mij een beroep doen als spreker/verbinder. Het kan gaan om een korte bijdrage, bijvoorbeeld in de aula van een uitvaartcentrum of een vertrouwde en dierbare locatie. Ook kan het afscheid in huiselijke kring plaatsvinden.

Nazorg
Rondom maar ook ná een overlijden komt er veel op je af. Er moeten er veel praktische zaken geregeld worden en langzamerhand wordt het leven weer ‘gewoon’. Maar emotioneel gezien kan er een wirwar aan gevoelens ontstaan. Misschien is de behoefte om te vertellen, om ‘tegen iemand aan te praten’. Soms ontdek je dat er achter dit verlies een ander verhaal zit: oude onverwerkte pijn, nog niet geheelde wonden, verwarrende herinneringen. Of er doen zich vragen voor naar de toekomst, naar je identiteit, naar doel en zin, naar God. Vanuit mijn ervaring als verliesbegeleider en pastoraal counselor kan ik ook daarin begeleiding bieden.

Werkwijze

Na contact door de uitvaartverzorger of rechtstreeks kom ik bij u thuis of eventueel een andere locatie om het afscheid voor te bereiden. Dit gebeurt meestal in aanwezigheid van een aantal familieleden.

Uit ervaring weet ik dat er in dit gesprek behoefte is om te vertellen over de overledene. U zult merken dat dit verrijkend is. Om een goed beeld van de overledene te krijgen en hem of haar recht te kunnen doen, zal ik zelf ook vragen stellen. Voor dit gesprek zijn ruimte, rust en tijd (ca. 2 uur) nodig. Op basis van uw wensen en van hetgeen u vertelt schrijf ik een meditatie of afscheidstoespraak.

Uitvaart Kosten
Begrafenis of crematie €275-€450
Nazorg €50 p/u
Reiskostenvergoeding €0,28 p/km

Bovengenoemde bedragen zijn inclusief 21% btw.